Voornemens tot een goed einde brengen: behoor tot de happy few!

goede voornemensGoede voornemens hebben is prima. En je hoeft ze echt niet alleen op 1 januari te hebben. Iedere dag van het jaar is geschikt om (opnieuw) aan een goed voornemen te beginnen. Helaas strandt ongeveer 80 % van deze goede voornemens, voor ze afgerond of zelfs begonnen zijn!
Hoe zorg je er nu voor, dat jouw goede voornemen tot de 20 % slagers gaat horen? Hoe zorg je er voor dat je over een paar weken of maanden niet baalt van jezelf, je gebrek aan doorzettingsvermogen en je eigenlijk slechter voelt dan voordat je aan dat voornemen dacht te beginnen? Hier wat beproefde tips:

  •  Formuleer je voornemen positief, zodat je weet wat je wél gaat doen. Voornemens die beginnen met ‘minder’ zou je kunnen vervangen door een voornemen dat begint met ‘meer’. Minder eten: wat eet je dan wél? Zo heb je meteen alternatieven voor wat je wilt gaan laten.
  • Begin! Als je meer wilt sporten, zet dan de dagen in je agenda dat je dit gaat doen. Bel vandaag je maatje voor een afspraak. Doe vandaag al een mindfulness oefening. Ook in kleine voorbereidende dingen, zoals bijvoorbeeld het maken van een boodschappenlijstje, kan het begin zitten van het welslagen van je voornemen om gezonder te eten. Kijk eens welke dingen jij bij jouw voornemen vandaag al kunt doen.
  • Zet kleine stappen, een voor een! Gun jezelf de tijd om je voornemen te laten slagen. Veel mensen zijn streng en hard voor zichzelf én het voornemen als het niet zo snel lukt als ze gehoopt hadden. Vaak zijn deze mensen niet realistisch en willen ze te veel en te snel ineens. Goede voornemens hebben vaak te maken met het veranderen van langer ingesleten gedragspatronen. Die verander je stap voor stap. Als het gemakkelijk was om die te veranderen, had je het waarschijnlijk al gedaan. Je kunt beter kleine stapjes zetten en deze ook echt zetten, dan grote passen willen maken en afhaken.
  • Heb dus compassie met jezelf! Veroordeel jezelf niet als het moeilijker blijkt dan gedacht. Accepteer juist dat je een moeilijke klus aangegaan bent, en ga de volgende dag weer dapper verder. Compliment !
  • Deel je voornemens, vorderingen, vallen, opstaan en weer doorgaan met anderen. Met familie, je partner, vrienden, collega’s, Facebookvrienden.
  • En ten slotte: zoek hulp! Er staat nergens geschreven dat je goede voornemens in je eentje voor elkaar moet krijgen. Sterker nog: er staat veel geschreven over het positieve effect van goede begeleiding. Zoek aansluiting bij een groep, coach of trainer die je kan ondersteunen. Dit werkt heel motiverend, zowel in de dagen dat het moeilijker gaat als ook wanneer het goed gaat en je echt stappen zet.

Veel succes met het welslagen van je goede voornemen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Neem de regie zelf in handen, ontwikkel persoonlijk leiderschap, zet zelf stappen om verder te komen. Persoonlijk en professioneel: Van Vooren begeleidt u in dit proces.